Македонија Црна хроника Култура Живот Спорт Свет Скопје Здравје и убавина АВТОМОБИЛИ
Архива
БАРАЈ:
ОД
ДО
Правила за користење на содржини од Интернет страницата на Вест

Правила за користење на содржините од Интернет страницата на „Вест“

Сите права на содржината, вклучувајќи ги и авторските, се задржани од „Вест“. Со пристапувањето на интернет-страницата на „Вест“ (Портал и Електронско флипинг-бук издание), се согласувате дека содржината ќе ја користите само за лични, некомерцијални потреби.

Содржината од интернет-страницата на „Вест“ не е дозволено да се копира, дистрибуира или продава, да се прикажува јавно и да се адаптира, доколку тоа не е регулирано со претходен договор со Редакцијата.

Правилата важат и за содржините на печатеното издание на „Вест“.

При тоа, Редакција „Вест“ се обврзува да ги почитува и практикува правилата кои што другите медиуми ќе ги одредат за користење на нивните содржини.

Секое неовластено објавување на содржина односно фотографија, илустрација или текст од електронското издание во било кој друг медиум, издавачот објавува дека чини 15.000 денари без пресметан ДДВ, по едно објавување на една фотографија, видео и текст.

Со самото објавување тој што неовластено ќе ја објави содржината, односно фотографија, илустрација или текст се согласува на овие услови и се согласува покрај граѓанска одговорност, издавачот да му испрати фактура според цената објавена во овие правила и се согласува да ја плати во рок од 8 дена по приемот на истата. Во спротивно ке му биде пресметана законска камата.

Медиумот кој што добил дозвола од „Вест“ за преземање на авторскиот текст и фотографија треба да наведе дека текстот и фотографијата се објавени со дозвола од Редакција „Вест“.

Без дозвола од Редакција „Вест“, од текст објавен на Интернет страницата на „Вест“ (или од печатеното и електронското издание) можат да се преземат само:

- Наднаслов и наслов и
- Само првите две-три реченици од текстот (првиот пасус)
- Задолжително мора да се постави линк кој води до Интернет страницата на „Вест“, поточно до текстот од кој што што се презема делот.
- Фотографијата може да се користи (исклучиво во мал формат, помала од 200 пиксели во хоризонтала), освен ако на неа е означено дека не може да се користи без дозвола од редакција „Вест“ или е заштитена со жиг www.vest.mk или vest.mk. Така означена не смее да се презема без дозвола од Редакција Вест.
-
Фотографијата да биде потпишана на начин кој што е направен во „Вест“ - со името на нејзиниот автор или со Фото: Вест.

Медиумот кој што ќе преземе цел текст (со довола) или дел од текст (според правилата наведени погоре), а при тоа текстот е ексклузива на „Вест“ или изјавата е дадена само за „Вест“, мора пред својот наслов да стави, на пример:

Миркуловски за „Вест“: Ќе станам татко
или
„Вест“: Сара Мејс во љубов со Димитар

Забрането е преземање и на материјалите (авторска сопственост на Вест) од медиуми кои што ги презеле од Вест и ги објавиле тие материјали во своите медиуми, без оглед дали тоа дали тие медиуми презеле содржина со или без дозвола од Редакција Вест.

Сајтовите-агрегатори можат да ги преземаат и фотографиите кои што се обележани со жиг на Вест, според погоре пропишаниот ред.

Илустративно тоа би изгледало вака:

НОВА ЕСТРАДНА ВРСКА

„Вест“: САРА ВО ЉУБОВ СО ДИМИТАР

Поп-пе­јач­ка­та Са­ра Мејс и во­ди­те­лот Ди­ми­тар Атана­сов­ски се во не­кол­ку­ме­сеч­на вр­ска, објави „Вест“.

Бли­ски со­ра­бот­ни­ци на двој­ка­та ве­лат де­ка се збли­жи­ле за вре­ме на шо­у­то "Танц со ѕвез­ди­те", ка­де што двај­ца­та се нат­пре­ва­ру­ваа, а нив­на­та вр­ска поч­на­ла по за­вр­шу­ва­ње­то на шо­у­то, во кое Са­ра го ос­вои вто­ро­то мес­то, а Ди­ми­тар тре­то­то.

Целиот текст и фотографиите се објавени во печатеното и Интернет изданието на „Вест“.

Електронско издание на Вест

Кликни за претплата

ДЕТАЛЕН ИЗВЕШТАЈ ОД СОБРАНИЕТО: НОВ ПРЕТСЕДАТЕЛ, ОБВИНУВАЊА ЗА ПУЧ, УПАД, МАСОВНА ТЕПАЧКА, РАСКРВАВЕНИ ГЛАВИ, ПОЛИЦИСКА АКЦИЈА, ОСУДИ И ОБВИНУВАЊА (ФОТО)
СДСМ и ДУИ вчера прескокнаа две точки од дневниот ред на конститутивната с...
ИЗЛОГ
Поглед
Пишува: Лејла САБИТ - Погледот, велат, е душата на човекот......

Во Франкфурт ќе се појави шестата генерација на "поло"
Септемврискиот Саем на автомобили во Франкфурт ќе му послужи на "Фолскваге...
"Пежо" ја одбележа титулата во женското рели со "208 блек едишн"
Одбележувајќи го освојувањето на титулата во ФИА рели шампионатот за жени,...

ОТВОРЕНО ЗА АУТИЗМОТ

 
    

Потпечени палачинки
Приготвување: пржените палачинки наредете ги во тавче. Ситно исечкајте ја ...
Site Meter